torstai 10. toukokuuta 2012

Sokerimaalaus

Nyt kaikki kokeilemaan sokerimaalausta! Sokerimaalaus on helppoa ja jälki näyttävää, sillä sokeri tekee maalauksen pinnasta kiiltävän ja eläväisen. Tätä voi tehdä pientenkin lasten kanssa.

  • Käytä maalausalustana valkeaa tukevaa paperia, kartonkia tai pahvia. Kiinnitä se reunoista alustaan leveällä maalarinteipillä.
  • Keitä kattilassa 1 osaa vettä ja 2 osaa sokeria niin, että sokeri liukenee kokonaan veteen. Anna seoksen jäähtyä.
  • Sivele maalausalusta kauttaaltaan sokeriliemellä.
  • Maalaa päälle vesi- tai peiteväreillä erivärisiä kuvioita, laikkuja, viivoja tms.  Voit kokeilla myös roiskimista tai muita osaamiasi vesivärimaalaustekniikoita. Sokeriliemen ansiosta värit levittäytyvät hiukan toisiinsa, mutta eivät lainehdi niin valtoimenaan kuin vesivärimaalauksessa.
  • Anna työn kuivua tasaltaan. Kun työ on täysin kuiva, irroita maalarinteippi varovaisesti. Maalarinteipin ansiosta työhön jää kaunis valkea reunakehys.
Tänä vuonna sain äitienpäivälahjan jo ennakkoon. Muksu ei millään jaksanut odottaa tulevaa sunnuntaita, vaan vaati että avaan lahjan heti kun tulimme salaperäisen kirjeen kanssa päiväkodista kotiin.


Maalausalustana tässä kortissa on A4-kokoinen pahvi jotain samantapaista materiaalia, mitä maksalaatikkoruokien kansina käytetään. Aiemmin olivat päiväkodissa tehneet sokerimaalausta myös ryhmätöinä jättikokoisille pahveille (n. A1-kokoon). Kun kannustaa lapsia työskentelemään räikeillä väreillä tai tiettyyn tunnelmaan / vuodenaikaan sopivilla väreillä, saa tällaisesta vaikkapa kauniin taulun koulun tai päiväkodin seinälle.

5 kommenttia:

  1. Wau! Hienoja ovat.
    Tuotahan voisi kokeilla itsekin.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen. :) Noihin valokuviin ei edes välity niin hyvin, millainen se pinta oikeasti on.

    VastaaPoista
  3. Kokeilin kotona, ja pinta jää tosi tahmeaksi. Töitä ei voi siis esim. säilyttää päällekkäin ennen esillelaittoa.
    Onko tietoa/kokemusta, mitä tapahtuu jos työn päällystää vielä kontaktimuovilla? Pysyykö/meneekö sokeripinta jotenkin pilalle...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinnan ei pitäisi jäädä tahmeaksi. Annoitko töiden kuivua riittävän kauan? Omat työni kuivui nopeahkosti, mutta tein ne lämpimänä kesäpäivänä ulkona. Voihan olla, että kun nyt on kosteat säät, työt tarvitsee enemmän aikaa kuivuakseen. Säilytän omia töitäni laatikossa päällekkäin, eivätkä ne ole tarttuneet toisiinsa, vaikka ovat olleet pitkään kasan alla. Pinta on muutenkin kiiltävä ja kova. Kontaktimuovin käytöstä minulla ei ole kokemusta, mutta epäilen, ettei ole hyvä jättää kosteutta sen alle...

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista